Lukt på en Traktsopp 

16.03.2025

Det vitenskapelige navnet på denne slekten er Clitoybe og vi har rundt 50 arter av den i Norge. Om vi har alle her i Nord er jeg ikke helt sikker på enda. Men jeg vet at vi har flere av dem. Og flere av de artene vi har, ja, de er ekte små juveler når det kommer til lukt .

Traktsopper er Saprotrofer som betyr at de lever på strø og rester fra trær som de bryter ned til ny jord. Vi finner de både i løv- og barskog, plen og hager. Vi har et utvalg Traktsopper som er spiselige og gode matsopper, noen som er giftige og noen som vi ikke vet så mye om enda.

Flere av Traktsoppene har sterke, karakteristiske lukter. Fra nydelig anis,  blomsterdufter til kvalmende søtt og ekkelt.

Grønn Anistraktsopp (Clitocybe odora) er en av mine personlige favoritter. Den lyser turkis i skogen når du finner den og lukten kan noen ganger kjennes før du ser soppen. Den har en helt fantastisk anis lukt. Den er en god matsopp som egner seg spesielt godt i pasta. Den er også utmerket å tørke. På medlemssidene mine kan du lese mer om hvordan du identifiserer den og hvor den vokser. Jeg deler kart over funnsted på alle soppene.  Grønn Anistraktsopp finnes i hele Nord-Norge, alle 3 fylker. Nordland, Trom og Finnmark.

Hvit Anistraktsopp (Clitocybe fragrans) kan lett forveksles med den skumle Lumsk traktsopp (Clitocybe rivulosa) derfor frarådes det å plukke og spise denne soppen med mindre du har skikkelig god peiling og er helt trygg på at du gjør en sikker identifisering. (Jeg har ikke spist den selv)

Lumsk traktsopp inneholder muskarin som er en gift som virker på nervesystemet. Forgifting oppdages relativt raskt og symptomene  er oppkast, diaré, svette, tårer, sikling. Ved alvorlig forgiftning kan den forårsake lavt blodtrykk og økt væskeproduksjon i lungene.

Møt Ulvemelk en helt annen type sopp, en slimsopp. Den vokser på stubber av trær og går gjennom flere faser. I starten kan det se ut som det har kommet noe slim på stubben, senere utvikles disse små kulene som først er rosa og senere blir grå.

Blæretang (Focus serratus) og Grisetang (Focus versiculosus) vokser det masse av langs hele kysten her i Nord-Norge og det er en ressurs som vi kan høste og bruke mye mer.