Tøffe Piggsopper i Nord

30.03.2025

Vitenskapelige navn: Hydnum, Hydnellum og Sarcodon

Piggsopper er enkle å identifisere fordi de har pigger under hatten. Vi har 3 slekter med Piggsopper i Nord-Norge. Matpiggsopper (Hydnum) og Storpigger (Sarcodon), disse er begge spiselige men Storpiggene, spesielt Granskjellpiggen kan ha noe bitter smak som gjør de mindre egnet som matsopp. Den tredje slekten kaller vi Brunpigger (Hydnellum). De er ikke spiselige. De er seige og harde, nesten som tre, men de er utrolig stilige og vakre. Hatten på brunpiggene kan variere mye i farge og fasong, de kan også få dråper med sterke farger i fuktig vær og de er mye brukt til farging av garn.

Piggsopper vokser i hele Nord-Norge, de kommer ofte sent på sesongen, fra midten av August til September.


En Prunpigg (Hydnellum) som har vokst opp og rundt en liten Furu. Funnet  utenfor Narvik i August 2024.

Undersiden av en Blek matpiggsopp (Hydnum repandum coll.), legg merke til de karakteristiske piggene i ulik lengde og størrelse.

Hatten på en Storpigg, Furuskjellpiggsopp (Sarcodon squamosus).

Regel: Alle Piggsopper med myke, sprø pigger i lyse farger er spiselige

medlemssidene finner du utfyllende beskrivelse av Matpiggsopper og Storpigger. Hvor de vokser og hvordan du finner dem. Jeg deler kart på alle funn jeg har gjort. Tilberedning, oppskrifter og smak, og enda litt mer . Jeg jobber med å utvikle dette konseptet og tar gjerne imot innspill og ønsker fra medlemmer. Hva ønsker du deg?

Møt Ulvemelk en helt annen type sopp, en slimsopp. Den vokser på stubber av trær og går gjennom flere faser. I starten kan det se ut som det har kommet noe slim på stubben, senere utvikles disse små kulene som først er rosa og senere blir grå.

Blæretang (Focus serratus) og Grisetang (Focus versiculosus) vokser det masse av langs hele kysten her i Nord-Norge og det er en ressurs som vi kan høste og bruke mye mer.