Vi har mange forskjellige Musseronger i Nord-Norge

19.04.2025
En av verdens dyreste matsopp er en Musserong. "Matsutaken" eller Kransmusserong som vi kaller den. Et av de få stedene den vokser er nettopp her, i de kalkrike Furuskogene i Nord-Norge.

Musseronger (Tricholoma) er en stor slekt med omtrent 50 forskjellige arter. Store eller mellomstore sopper som er kjøttfulle og ofte ser gode ut. Men vær oppmerksom, for her finner vi både gode og giftige arter og flere kan forveksles med hverandre. 

Felles kjennetegn for Musseronger er hvitt sporepulver og utrandede skiver, "musserong skiver" er et begrep som ofte brukes i soppsnakk. Smak og lukt er også viktig når vi skal identifisere arter. Musseronger kan ha mange ulike farger på hatten, grå, metallisk, hvit, brun, rødgul og "brunspettet". Hatten kan også variere fra glatt og klebrig til matt, tørr og oppsprukket.

De fleste brune musseronger er giftige, men Bjørkemusserongen er et unntak

Bjørkemusserong (Tricholoma fulvum) er en god matsopp. Den har heldigivs flere kjennetegn som gjør at vi kan skille den fra de giftige brune Musserongene og Stubbemusserongen.

medlemsidene kan du lese mer om hvordan du identifiserer Bjørkemusserong og hvor du kan sanke den. Jeg deler kart på alle funn, oppskrifter og masse mer.

Riddermusserong endret status fra matsopp til giftig i 2023.

Riddermusserong inneholder et giftstoff som kan gi skader på muskler og skjelett. Symptomer på forgiftning er trøtthet, muskelsmerter, mørk urin. Hvis du har plukket og spist Riddermusserong trenger du ikke å få panikk. Det er en sopp som har vært sanket og spist i massevis av år og vi har svært få forgifningstilfeller. Jeg anbefaler imidlertid å bytte den ut med andre, tryggere matsopper for fremtiden.

Blant de Grå musserongene finner vi flere gode matsopper men også noen værstinger


Gråmusserong (Tricholoma portentosum) og Grå jordmusserong (Tricholoma terreum) er svært like og kan være vanskelige å skille fra hverandre. Heldigivs er begge disse artene gode matsopper. Det som ikke er like greit er at Gallemusserongen (Tricholoma virgatum) også er svært lik disse to.

Gallemusserong har fått navnet sitt av en grunn. Den smaker galle og er helt uspiselig. Det er flere som har fått middagen ødelagt fordi det har sneket seg en gallemusserong opp i kurven sammen med gråmusserongene. 

Det finnes noen Rødsporer som kan ligne på Grå musseronger, men en rask sporeprøve vil avsløre disse.

Hvite musseronger finnes det også flere arter av. Den vi gjerne vil ha er Silkemusserongen men dessverre ender vi oftere opp med Reddikmusserong

Silkemusserong vokser ofte i høyt gress og kan være vanskelig å få øye på. Vi har flere hvite sopper som kan forveksles med hverandre men Silkemusserong har noen helt unike kjennetegn som gjør at vi kan identifisere den med sikkerhet. Finner du en sopp med særegne fargeprikker i basis, som om noen har tatt en tusj og satt farge-flekker, ja da er muligheten tilstede for at du har funnet den riktige sorten.

Dessverre er det vanligere å finne Reddikmusserong. Hvis du forveksler Silkemusserong med denne karen vil du få diare, oppkast og magekramper. Heldigivs gir det seg raskt og du kan forvente å være helt fin igjen etter noen timer.

Kilder: Denne siden er bygd på egne observasjoner og kunnskap men jeg har kontrollert og sjekket alt innhold opp mot Normlisten for 2025 og Pensum for soppsakkyndig hos Norges Sopp og Nyttevekstforbund.

Når du lærer deg om sopp er det alltid viktig å sjekke kilder og årstall. Vi har et godt forskningsmilø på sopp i Norge og Normlisten og Pensum for soppsakkyndig oppdateres hvert år.
Møt Ulvemelk en helt annen type sopp, en slimsopp. Den vokser på stubber av trær og går gjennom flere faser. I starten kan det se ut som det har kommet noe slim på stubben, senere utvikles disse små kulene som først er rosa og senere blir grå.

Blæretang (Focus serratus) og Grisetang (Focus versiculosus) vokser det masse av langs hele kysten her i Nord-Norge og det er en ressurs som vi kan høste og bruke mye mer.