Herjangsfjellet er rett vest for Bjerkvik kun et kvarters kjøring fra Narvik. Her finner du flott tur-terreng og gode parkeringsmuligheter. Bergrunnen er primært Granatglimmerskifer som er kjent for å danne godt jordsmonn som i sin tur gir grunnlag for mange vekster og dermed også ulike typer sopp.
Kantareller i Nord-Norge
Kantarell (Cantharellus cibarius)er kjent som skogens gull. Den har en form som skiller seg ut, en farge som fanger oppmerksomheten og den vokser i store mengder. Det finnes flere arter av kantarell i Norge men her i Nord har vi kun "cibarius" den mest vanlige typen. Vi har noen observasjoner av Blek og Svartnende kantarell på Helgeland, men ingen funn lengre nord. Ikke enda.
Beskrivelse av Kantarell:
Hatt: 3-12 cm i diameter. Med alderen blir kantarellen mer traktformet og får bølget kant. Soppen er kjøttfull og kraftig. Kantareller vokser dypt og kommer ofte frem under lyng, gress og greiner, formen kan derfor preges av dette. Fargen er noe vi kaller for "eggeplommegul". Kraftig gul, litt orange og den lyser opp i skogen.
Ribber: Vi sier ikke at kantarellen har skiver men at den har ribber. De er tykke og smale, mer som rynker og de vokser alltid nedover stilken. Ribbene er også "gaffeldelte" som betyr at ribbene deler seg ut mot hattekanten. Fargen er ganske lik hatten, men litt lysere gul.
Stilk: 3-10 cm høy og ca 1 cm tykk. Dette varier med størrelse på soppen selvsagt. Fargen er gul, eller lys gul, noen ganger, på unge sopper, er den lysere enn skiver og hatt, men ikke alltid. Den er imidlertid alltid hvit inni.
Sporepulver: Kantareller har lyst sporepulver. Blekgult
OBS! Denne siden er laget for inpirasjon og kunnskapsdeling. Jeg beskriver generelle kjennetegn for arten og de individene jeg selv har plukket og fotografert. Du må IKKE bruke denne siden til å artsbestemme de soppene du selv plukker og så bare spise dem. Vær snill å få en Soppsakkyndig til å se på de.
1 - 2 - 3 - Sopp-middag
Kantareller kan forveksles med Traktkantareller, Trompetsopper, Noen få Traktsopper og Falsk kantarell. De to første er også matsopper. Traktsopper er en stor familie med flere arter, men det er ikke vanlig å forveksle disse med Kantarell. Falsk kantarell er snarlik i fargen og det er denne soppen som oftest forveksles med Kantarell, den er ikke en matsopp.
Selv om det kan være vanskelig å se forskjell på en Falsk kantarell og ekte Kantarell hvis man bare står med en i hånda, er det noen enkle og gode tips for å skille de
Kilder: Denne siden er bygd på egne observasjoner og kunnskap men jeg har kontrollert og sjekket alt innhold opp mot Normlisten for 2025 og Pensum for soppsakkyndig hos Norges Sopp og Nyttevekstforbund.
Når du lærer deg om sopp er det alltid viktig å sjekke kilder og årstall. Vi har et godt forskningsmilø på sopp i Norge og Normlisten og Pensum for soppsakkyndig oppdateres hvert år.
På medlemssidene finner du utfyllende beskrivelse av hvordan du på en trygg måte kan identifisere kantareller og skiller de fra forvekslingsartene. Hvor de vokser og hvordan du finner dem. Jeg deler kart på alle funn jeg har gjort. Tilberedning, oppskrifter og smak, og enda litt mer . Jeg jobber med å utvikle dette konseptet og tar gjerne imot innspill og ønsker fra medlemmer. Hva ønsker du deg?
På jakt etter Traktkantareller i Vesterålen
Grytting er et eldorado for soppsankere. Sydvendt terreng med beitemark, myr og eng, granskog og masse vill bjørk. Altså, her kan vi finne flere av våre beste matsopper. Traktkantarell er ganske sjelden i Nord-Norge men jeg hadde hørt at de vokser her på Grytting. Nå var jeg kjempespent på om jeg ville klare å finne dem.
Vi har to arter Matpiggsopper i Nord-Norge. Blek piggsopp (Hydnum repandum coll.) og Rødgul piggsopp (Hydnum rufescens coll.) De ligner veldig på hverandre og siden begge er gode matsopper er det ikke så farlig om man forveksler dem med hverandre.
Sopp- og tyttebær-tur i Vassdalen
Vassdalen er et fantastisk turområde i Bjerkvik utenfor Narvik som kan by på vakkert kulturlandskap, ville fjell og vassdrag, og selvsagt sopp, bær og nyttevekster og gode fiskevann.