Hundre forskjellige risker i Nord-Norge

21.04.2025
Risker, Kremler og Skrubb er de mest tallrike og vanlige matsoppene i Nord. Risker har som hovedregel hvit melkesaft og både Risker og Kremler har runde fibre i stilken som gjør at den smuldrer hvis du river i den.

Nesten alle Risker (Lactarius) er spiselige. Unntakene er Svartriske og Lakrisriske. Svartriske er den eneste Risken med hvit melkesaft som vi skal være obs på og Lakrisrisken lukter så godt at vi kan få lyst å spise den men dessverre vil den gi deg en skikkelig magesjau.

Et lite utvalg spiselige risker

Vi har nesten hundre forskjellige Risker i Nord-Norge og etterhvert som vi kartlegger mer får vi stadig flere arter. De fleste Riskene er matsopper men Risker med hvit melkesaft er skarpe og trenger avkok eller sylting før tilberedning. 

Matriskene har "gulrotfarge" både på kjøtt og melkesaft. Granmatriske og Furumatriske trenger ikke avkok før tilberedning og de egner seg også godt til tørking. Dessverre er de ofte markspiste.


Skarpe risker med hvit melkesaft

Svovelriske og Fiolett Svovelriske er lett å kjenne igjen på strukturen på hatt og stilk der den har groper med mørkere farge. Fiolett svovelriske "blåner" blir lilla på skivene hvis du trykker på dem. Begge artene har lik verdi som matsopp og kan syltes.

Hulriske er kanskje den aller vanligeste risken vi har her i Nord-Norge

Sotriske er vakker med den tydelige kontrasten mellom de hvite skivene og den mørke hatten og stilken.

Skarpe risker egner seg ypperlig til sylting

Risker er mange steder omtalt som uspiselig og de fleste soppsankere går forbi. Men, skarpe risker egner seg ypperlig til sylting. Det finnes mange gode oppskrifter og inspirasjon til hvordan vi kan bruke syltede, skarpe risker til forskjellige salater. I Finland har de lange tradisjoner med sylting av disse soppene. 

Her er en ide fra meg. Prøv syltede risker i Tartar-saus. og kapersene finner du i fjæra.

Av alle Risker med hvit melkesaft som vokser i Nord-Norge er dette den eneste du bør være obs på

Svartriske (Lactarius necator) inneholder et sterkt mutagent stoff som kan være kreftfremkallende derfor er ikke Svartriske en matsopp.

Svartriske er egentlig mer grønn, olivenfarget men hatten får et svart "slør". og den en ser sotet og skitten ut. Hatten har også soner, ringer.

Svartriske vokser både i Gran og Bjørkeskog men den er vanligst å finne i Granskogen.

Møt Ulvemelk en helt annen type sopp, en slimsopp. Den vokser på stubber av trær og går gjennom flere faser. I starten kan det se ut som det har kommet noe slim på stubben, senere utvikles disse små kulene som først er rosa og senere blir grå.

Blæretang (Focus serratus) og Grisetang (Focus versiculosus) vokser det masse av langs hele kysten her i Nord-Norge og det er en ressurs som vi kan høste og bruke mye mer.